Ja fa més de deu anys que l’Associació Catalana per la Pau aposta per la cultura com una eina transformadora, que pot contribuir a la construcció d’una ciutadania compromesa amb la pau i la defensa dels drets humans.

El llenguatge artístic té la potencialitat de promocionar narratives a favor de la pau, i per aquest motiu, continuem impulsant projectes que reivindiquin els drets culturals com a drets humans. Mitjançant la cultura, denunciem les vulneracions de drets que pateixen poblacions de diferents països, i reivindiquem la igualtat de les persones, el respecte i l’entesa entre pobles.

En aquest context i en el marc del projecte ‘Envers una Justícia cultural: coherència de polítiques públiques culturals’, publiquem dos informes: Cultura i drets humans i Aproximación a la política cultural cubana.

Cultura i drets humans és un informe escrit per Ricard Conesa i Andrea Carrera, impulsat per l’Associació Catalana per la Pau i la Fundació Solidaritat UB, i amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

L’objectiu de l’informe és proporcionar, als actors polítics, elements tècnics per incloure els drets humans a les polítiques públiques culturals. El document recull els coneixements del sector cultural envers els drets humans i detalla de quina manera participen el sector cultural i el de drets humans en els mecanismes de reflexió i governança de les ciutats. A més, a l’informe també s’inclou un inventari de bones pràctiques, que servirà com a catalitzador de les accions de transferència de coneixements.

Aproximación a la política cultural cubana és un informe escrit per Claudia González Andricaín, amb la coordinació de l’Associació Catalana per la Pau i el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

L’informe exposa la cultura com un dels objectius fonamentals des dels quals traçar les polítiques públiques en el cas concret de Cuba. Subratlla la necessitat de democratitzar-la per garantir que la gran massa social participi en l’activitat cultural de cada territori, i posa especial èmfasi a la necessitat d’impulsar la participació activa de la classe treballadora, estudiants i el sector camperol en la cultura.

Des de l’Associació Catalana per la Pau continuem treballant per reivindicar els drets culturals com a drets humans. Seguirem intensificant les nostres col·laboracions i sinergies amb el sector cultural, perquè pensem que és un excel·lent mitjà per sensibilitzar la societat en temes de drets humans i solidaritat.