Els dies 12 i 13 de maig del 2022 van tenir lloc al Palau Robert (Barcelona) les jornades ‘Un món en transformació: dinàmiques, crisis i reptes’, organitzades per l’Associació Catalana per la Pau i International Action for Peace, amb la col·laboració de la Fondation Gabriel Péri i el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.
Les jornades, que proposaven reflexionar sobre conceptes com la seguretat humana i la pau, la participació social i política o el paper de les organitzacions socials, van recollir una bona participació, amb l’assistència d’una setantena de persones en cadascuna de les dues sessions.
“La globalització ha donat lloc a la major desigualtat humana coneguda al llarg de la història”. Aquesta va ser una de les idees a partir de les quals el politòleg Bertrand Badie va articular el seu discurs en la sessió inaugural.
Una globalitat que, segons l’especialista en relacions internacionals, es caracteritza per tres símptomes fonamentals: una desigualtat que afecta tots els àmbits (econòmica, social, sanitària, d’accés als recursos bàsics, davant la desertització i el canvi climàtic, etc.); una interdependència (social, cultural, econòmica…) absoluta que anul·la qualsevol possibilitat de sobirania nacional en el sentit clàssic; i una mobilitat imparable (aquest factor queda reflectit, per exemple, amb el fenomen de les migracions massives de les darreres dècades).
Badie va mantenir un diàleg amb el periodista Rafael Poch, ex-corresponsal del diari La Vanguardia, al voltant del significat actual de termes com ‘gran potència’, el paper de la OTAN o el conflicte a Ucraïna, entre d’altres.
La segona jornada va iniciar-se amb la taula ‘L’Orient Mitjà: conflictes socials i violència política’, en la qual el professor de geopolítica Pierre Blanc i l’economista Kamal Hamdan van abordar les causes de la conflictivitat permanent en una regió que “es troba condicionada per tres factors clau: estrès hídric, manca de terres conreables i elevada pressió demogràfica i creixement poblacional”, segons l’anàlisi de Blanc.
La taula final va centrar-se en Amèrica Llatina i el Carib, concretament en la nova etapa de mobilitzacions socials i propostes progressistes que caracteritza avui en dia tota aquesta zona. Carolina Jiménez, directora del departament de Ciència Política de la Universitat Nacional de Colòmbia i Arantxa Tirado, professora associada a la Facultat de Ciències Polítiques i Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona, van opinar sobre els avenços socials assolits durant les onades reformistes anteriors (a països com el Brasil, Veneçuela, Argentina o Bolívia) i com es presenten escenaris més recents, com ara els de Mèxic o Colòmbia.
“A tota la regió hi continua existint una guerra invisible, latent, en la qual es dirimeix, d’una banda, el control per evitar el sorgiment de moviments “revolucionaris”, i de l’altra, la disputa pels recursos: hidrocarburs, minerals i aigua”.
Amb aquesta reflexió, Arantxa Tirado resumia alguns dels elements clau que van anar sorgint durant les jornades, independentment de la regió analitzada, i que donen pistes de cap a on cal dirigir la mirada per entendre l’evolució a curt i mig termini que experimentaran les relacions internacionals i la societat global en què vivim.
Vols rebre el nostre butlletí?
Articles relacionats
Dimecres, 13 novembre 2024