Des de l’Associació Catalana per la Pau, volem commemorar els 25 anys de l’inici de la cooperació amb Cuba. Per això hem organtizat la presentació de l’informe ‘Ayuda Oficial al Desarrollo de Cuba en el mundo’, que tindrà lloc el dijous 30 de novembre a les 19 hores a la seu central de Comissions Obreres (Via Laietana 16, sala 42) de Barcelona.

El treball analitza el model de cooperació d’ajuda al desenvolupament implantat a Cuba des dels anys seixanta fins a l’actualitat, a partir dels principis de solidaritat i internacionalisme. De manera molt detallada, s’analitzen des del punt de vista qualitatiu i quantitatiu els diferents programes i experiències engegades, així com el seu impacte i resultats en els diferents països receptors.

Cuba i l’ajuda al desenvolupament

Des de l’any 1959, amb l’inici del procés revolucionari, la societat cubana ha aconseguit, en un context d’amenaces, agressions i bloqueig econòmic, un balanç altament satisfactori, entre d’altres, en l’accés al dret a la salut, a l’educació o a la cultura. El país és, des de fa anys, un referent internacional, especialment entre els països empobrits, en diferents àmbits del desenvolupament humà.

Al mateix temps, la societat cubana i el seu govern, mitjançant una política exterior activa, han mostrat en multitud d’ocasions la seva solidaritat amb els pobles i el compromís amb les persones més vulnerables davant de situacions de conflicte armat, desastres i injustícia.

En un context on l’Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) hauria de ser un dels instruments obligatoris a tots els països rics com a mecanisme de transformació i justícia social, però on no s’arriba pràcticament en cap cas ni al 0,7% del PIB, l’estudi que ara presentem busca establir un procés quantitatiu de valorització de cada contribució generada des de 1999 fins al 2015 en l’àmbit de la AOD de Cuba.

D’una banda, presenta una anàlisi monetària dels fluxos financers que ha representat la col·laboració de Cuba al món i, de l’altra, una anàlisi de l’impacte en les persones, nombre de vides millorades o salvades, parts atesos, consultes mèdiques o seguretat alimentària familiar garantida; és a dir, una sèrie de resultats tangibles de la col·laboració de Cuba al món a través de la seva solidaritat, internacionalització i coneixements tècnics.

L’autor de l’informe és Henry Morales López, doctor en Ciències Econòmiques i Empresarials, investigador i activista social. Actualment és coordinador del moviment Tzuk Kim-pop (Guatemala). Ha publicat diversos estudis sobre cooperació i desenvolupament.

L’acte, organitzat per l’Associació Catalana per la Pau, comptarà amb la intervenció de Henry Morales, autor de l’informe i coordinador del Moviment Tzuk Kim-pop (Guatemala); Mabel Arteaga, cònsol General de Cuba a Barcelona i Xavier Cutillas, president de l’Associació Catalana per la Pau.

Amb la col·laboració del Casal d’Amistat Català-Cubà de Barcelona “José Martí”.

Vols rebre el nostre butlletí?