“L’ocupació de Palestina per part d’Israel és la més longeva de la història -el mes que ve farà 52 anys-, i no només és una ocupació militar, afecta tots els àmbits de la vida; és un apartheid, però nosaltres resistirem”. Amb aquesta rotunditat ha definit el dirigent palestí, el Dr Mustapha Barghouti (Jerusalem, 1954), durant la presentació de l’informe ‘Viure sota l’ocupació: la societat civil palestina fa front a les vulneracions dels drets humans’, la situació que viu la població de Palestina des del 1947.

Barghouti, que també és el president d’una de les entitats de més renom a Palestina, Palestinian Medical Relief Society (PMRS), que ofereix assistència mèdica a la població, ha denunciat que la població palestina està privada dels seus drets fonamentals i està sent expulsada del seu territori. Però recorda que “les palestines i els palestins no pensem abaixar els braços”. El metge, polític i activista palestí també ha lamentat la impunitat que té l’estat d’Israel: “Ens maten, ens disparen, destrueixen les nostres propietats i no passa res, no han de respondre davant cap autoritat”.

Informe drets humans Palestina
Informe drets humans Palestina

De fet, Barghouti ha volgut recordar que Israel actua amb tal impunitat que “ha assassinat a trets dos joves voluntaris de PMRS -–en Sajed Mizher el passat mes de març, i la Razan Al Najjar el juny del 2018- per estar fent, simplement, la seva feina”. “Els van matar i només estaven ajudant la seva gent”, ha remarcat. El propi Barghouti, l’any 1996, va rebre dos trets de bala per part de l’exèrcit israelià “que, per sort, no em van donar al cor”, ha afegit.

Durant la presentació, celebrada al Col·legi de Periodistes de Barcelona, l’autora de l’informe, la periodista Ana Basanta, ha destacat una de les afectacions més desconegudes que té l’ocupació, la mediambiental. “La gent no sap que les grans fàbriques israelianes, molt contaminants, han estat traslladades a territori palestí, com és el cas de Geshuri Industries, que es va instal·lar l’any 1987 a Tulkarem”. Des del seu trasllat, el nombre de persones amb càncer o afectades per malalties pulmonars greus a la zona s’ha disparat, i suposa el doble dels afectats a Nablus, una població el doble de gran que Tulkarem. Aquesta mena d’accions demostren, per a Basanta, “que Israel no considera els palestins persones igual que ells”.

Tant Basanta com Barghouti, han volgut remarcar que, malgrat les dificultats i l’intent d’arraconament per part d’Israel, la població palestina resistirà, i ho farà de formes molt diverses. Una de les més sorprenents per a la periodista és el treball que es fa des del sector cultural.

“La cultura és molt dinàmica, és una forma d’expressió del poble palestí; però també és una forma de resistència molt valuosa”, ha matisat. En aquest sentit, el doctor Barghouti ha volgut deixar clar que, malgrat el pla que vol aplicar Trump sobre el territori, “que ha estat dissenyat per Netanyahu tal i com ja va demostrar a un llibre que va escriure l’any 1996”, els palestins seguiran treballant “de manera pacífica” per no ser expulsats de la seva terra.

Per al dirigent palestí, el conflicte entre Israel i Palestina només té una solució, que serà pacífica: “Cal construir un estat on tots hi puguem viure, on tots tinguem els mateixos drets i deures, se’ns respectin i siguem tractats igual”. I és que, com ha explicat Basanta, actualment la població palestina només fa un prec: “Que ens tractin com a éssers humans”. Tot i que sempre ha defensat la via pacífica, el líder de PMRS ha lamentat que, sovint, “els palestins som tractats de terroristes i se’ns deshumanitza”, una qualificació que els fa sentir “molt enfadats i tristos”.

Per aquest motiu, l’informe ‘Viure sota l’ocupació: la societat civil palestina fa front a les vulneracions dels drets humans’, editat per l’Associació Catalana per la Pau, ha volgut donar protagonisme a les palestines i els palestins: “No té moltes estadístiques perquè hem volgut provar una forma d’explicar la vulneració de drets a partir del testimoniatge, que la gent expliqués la vulneració de drets sota l’ocupació”, ha puntualitzat el president de l’entitat, Xavi Cutillas.

Vols rebre el nostre butlletí?