Període: 2011-2015/ 2016-2018
Resum:
Donem continuïtat al programa ‘Enfortint la defensa dels drets humans a Los Llanos Orientales’, a partir del qual s’ha denunciat l’existència de fosses comunes amb milers de cossos sense identificar als cementiris d’aquesta regió.

La fi del conflicte armat a Colòmbia ha evidenciat la problemàtica vigent al país respecte l’existència de fosses comunes amb milers de cossos sense identificar, que no ha estat investigada per les autoritats competents. Per aquest motiu, l’Associació Catalana per la Pau en col·laboració amb el Colectivo Sociojurídico Orlando Fals Borda (COFB) ha endegat un projecte de memòria històrica i exigibilitat de drets que pretén descobrir la identitat de les persones soterrades.

El suport econòmic de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament ha permès denunciar la presència d’aquestes fosses i, a través d’un acord amb la Fiscalia, acompanyar les famílies de 108 persones en el procés jurídic i psicosocial per trobar els seus familiars catalogats com a ‘no identificats’ i determinar la identitat de centenars de cossos.

Atès que la majoria de persones a qui s’ha acompanyat són dones, el programa també ha contribuït a l’apoderament de 60 d’elles que patien diferents formes de violència a causa del conflicte armat i de l’estructura patriarcal del país. Mitjançant una formació amb enfocament psicosocial, de gènere, de drets i de construcció de pau, aquestes dones han pogut millorar la seva capacitat d’incidència i la seva agenda política.

La nostra intervenció es va cloure amb la posada en marxa d’un procés d’intercanvi d’opinions i experiències amb altres mares i familiars de desapareguts de diferents punts del Con Sud i de l’Amèrica Central, en el marc de la campanya ‘Expliquem la veritat, perquè totes les persones sense identificar tenen una història’.

Gràcies al treball al terreny, la creació de la Unitat per a la Cerca de Persones Desaparegudes ha comptat amb un full de ruta que recull contribucions concretes destinades a millorar els protocols d’actuació a nivell jurídic i d’atenció psicosocial a les víctimes.

La iniciativa compta amb el suport de la Xarxa Llatinoamericana contra les Desaparicions Forçades, en què participen organitzacions i familiars de víctimes de Colòmbia, Argentina, Guatemala, El Salvador, Hondures i Mèxic.

Vols rebre el nostre butlletí?