L’exili republicà i l’èxode de persones sirianes són dues realitats separades per gairebé vuitanta anys, però amb molts punts en comú, d’entre els que destaca per sobre de tot l’anhel de supervivència. Aquestes dues situacions també suposen dos episodis cabdals de solidaritat internacional que l’Associació Catalana per la Pau ha volgut commemorar d’una manera especial: amb l’exposició fotogràfica ‘Barcelona-Elna. Alep-Mafraq. Refugiades de Lluny i de Prop’.

Amb la mostra d’un seguit d’imatges dels dos fets, volem, d’una banda, retre homenatge a totes aquelles persones afins a la República que van haver de fugir a les acaballes de la guerra; i, de l’altra, visibilitzar la situació actual de les dones sirianes que han de fugir del seu país. En ambdós casos, les protagonistes són dones que fugen de la barbàrie, l’horror, l’arbitrarietat i la indefensió.

L’exposició busca establir un diàleg entre els dos episodis històrics de solidaritat internacional: la creació de la Maternitat d’Elna i l’arribada de refugiades sirianes a Jordània. La Maternitat, fundada per la infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz, fou un espai d’empara per a totes les dones que hi van donar a llum, les quals van aconseguir allunyar-se de les condicions insalubres de vida dels camps de refugiats alçats a les platges.

En una línia similar a la de la Maternitat, avui associacions com Arab Women Organization (AWO), en col·laboració amb socis internacionals com l’Associació Catalana per la Pau, treballa per guarir les ferides de les refugiades sirianes a Jordània, tot oferint-los el dret de reprendre les seves vides.

Exposició: Barcelona-Elna. Alep-Mafraq. Refugiades de Lluny i de Prop
Exposició: Barcelona-Elna. Alep-Mafraq. Refugiades de Lluny i de Prop

Característiques tècniques

  • 18 plafons de lectura, amb diferents possibilitats de presentació: es poden posar dos plafons en un mateix peu (total 9), per ser llegits per davant i per darrera, o bé posar un únic plafó per peu (total 18), per ser llegits únicament per una banda. Material: Foam. Mides: 10mm / 1.200 x 900mm.
  • 4 estructures de cinc pisos triangulars cadascuna

L’Associació Catalana per la Pau s’encarrega de:

  • Muntatge i desmuntatge de l’exposició
  • Disseny i impressió d’un targetó de difusió (optatiu)
  • Taller sobre la situació actual de les dones refugiades a Jordània, que impartiria personal tècnic de l’entitat (optatiu)
  • Actuació del músic sirià Safi Alhafez (llaüt i veu) per a la inauguració de la mostra (optatiu)

Més informació i pressupost

Vols rebre el nostre butlletí?