La crisi humanitària desencadenada arran de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia ha ocasionat, deu dies després de l’inici del conflicte, que 1,7 milions de persones ucraïneses hagin hagut de fugir cap als països veïns, principalment Polònia, però també Moldàvia, Romania, Hongria o Eslovàquia.

S’espera que aquesta xifra continuarà incrementant-se en les properes setmanes, fins a superar els quatre milions, segons estimacions de l’Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR). A més, es calcula que ja hi ha hagut un milió de desplaçaments interns dintre del territori ucraïnès.

Des de l’Associació Catalana per la Pau, al igual que han fet la resta d’entitats catalanes que treballen en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament i la justícia global, manifestem el nostre total rebuig a la invasió i els bombardejos sobre la població d’Ucraïna, així com l’escalada bèl·lica d’un conflicte que cal resoldre necessàriament per la via del diàleg i la negociació.

Mentrestant, tal i com hem fet en altres situacions de crisi humanitària i d’emergència, posem en marxa una campanya conjunta amb la Fundació Pau i Solidaritat de CCOO orientada a recaptar fons destinats a atendre les víctimes, amb especial atenció a aquelles persones en situació de vulnerabilitat, com poden ser infants, joves i dones.

L’objectiu fonamental de la campanya és donar suport a les accions d’acollida, protecció i acompanyament que s’estan realitzant amb la població refugiada a Polònia i, eventualment, a Moldàvia. Al llarg d’aquesta setmana estem portant a terme una missió conjunta amb el Secours Populaire Français a la frontera entre Polònia i Ucraïna, per tal d’identificar les necessitats més urgents i poder definir així les característiques que haurà de tenir la intervenció humanitària.

Seguint la nostra manera habitual de treballar a terreny, totes les accions es faran de la mà d’una entitat local amb experiència i coneixements sobre la zona, com és el Polski Komitet Pomocy Społecznej (Comitè Polonès d’Assistència Social).

Des d’ara obrim els nostres canals perquè tothom que vulgui contribuir a millorar la situació de les persones refugiades d’Ucraïna pugui donar un cop de mà. Concretament els diners que es recullin durant la campanya aniran destinats a:

  • Proporcionar assistència humanitària immediata a la gent que està arribant a les zones frontereres
  • Garantir l’accés als serveis bàsics de salut
  • Assegurar el dret a l’alimentació i a l’aigua

Com pots fer una donació?

  • A través de la web
  • Bizum, amb el nostre codi identificador 04773
  • Transferència bancària al compte ES76 2100 3200 9522 0123 3743

A banda de les aportacions voluntàries que ens arribin, l’Associació Catalana per la Pau aportarà a la campanya 10.000 euros provinents del seu Fons d’Emergències.

Si vols mostrar la teva solidaritat amb el poble ucraïnès, t’aconsellem també consultar les recomanacions de lafede i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

Vols rebre el nostre butlletí?

Articles relacionats

  • Dijous, 16 març 2023

  • Dimecres, 1 març 2023

  • Dilluns, 13 febrer 2023