El passat 19 de setembre va tenir lloc a Barcelona la xerrada ‘Temps de Pau a Colòmbia: drets humans, justícia i acords de pau’, amb la presència d’Húber Ballesteros, dirigent sindical i agrari del Comité Ejecutivo Nacional de la Central Unitaria de Trabajadores (CUT) i del moviment social Marcha Patriótica.

Una xerrada que s’havia programat quatre anys enrere, però que no s’havia pogut celebrar fins ara, ja que Ballesteros ha estat durant tres anys i mig tancat a la presó de La Picota (Bogotà), acusat de terrorisme i rebel·lió. “Un no pot canviar la seva manera de ser ni de pensar per molt que el tanquin” va assegurar a l’inici de la seva intervenció, durant la qual va demostrar que efectivament manté les forces intactes en la seva lluita per aconseguir una Colòmbia diferent.

Ara com a membre del nou partit polític Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común (FARC), en què forma part de la direcció nacional, al costat d’altres deu representants de la societat civil.

Húber Ballesteros

Ballesteros va desgranar l’actualitat colombiana des de l’òptica de qui entra a participar en el joc electoral i ha de fer un exercici d’adaptació i realisme polític. Es va mostrar convençut de la necessitat de comptar amb tots els suports possibles d’aquells que es reconeixen com a “amics de la pau” per fer front als que pretenen acabar amb el procés. “Els acords de l’Havana són els acords de l’esperança”, va afirmar.

Va explicar que la implementació dels acords suposarà una gran oportunitat per al sector camperol. Tampoc va voler deixar de posar sobre la taula les amenaces que viuen tant els antics guerrillers i guerrilleres que comencen a reiniciar la seva vida com a civils, com els líders socials i defensors de drets humans. “El paramilitarisme és en aquests moments un problema per als excombatents, però ho ha estat al llarg de molts anys per al conjunt del moviment social”. La seva pròpia filla, present en l’acte, ha hagut de sortir temporalment del país per aquesta complicada situació.

Aquesta activitat s’emmarca dins de la Campanya per la Pau i la Vida a Colòmbia, impulsada per diferents organitzacions internacionals per expressar la seva preocupació per les dificultats i amenaces contra la implementació dels acords de pau a Colòmbia i les agressions contra la seguretat dels líders socials i persones defensores dels drets humans.

L’acte fou organitzat per l’Associació Catalana per la Pau, la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, la Fundació Pau i Solidaritat de CCOO i la Intersindical-CSC.

Vols rebre el nostre butlletí?